towaroznawstwo

 


 

6.3.1. Wstępna ocena organoleptyczna mydeł

Rodzaje badań

  • sprawdzanie wyglądu mydła,
  • sprawdzanie jednorodności masy kawałka mydła,
  • sprawdzanie zapachu mydła,
  • sprawdzanie barwy mydła.

Sprawdzanie wyglądu mydła

Należy wykonać przez oględziny nieuzbrojonym okiem.

Należy sprawdzać: kształt, obecność plam, zanieczyszczeń, uszkodzeń mechanicznych - deformacje powierzchni i pęknięcia kawałka mydła.


Sprawdzanie jednorodności masy kawałka mydła

W celu sprawdzenia jednorodności masy kawałka mydła, należy go przeciąć drutem lub nożem, a następnie ocenić przez oględziny przekrój mydła.

W przypadku trudności przecięcia kawałka mydła drutem lub nożem (mydło twarde i kruche po dłuższym okresie przechowywania) należy go przeciąć piłką włosową, wygładzić strugiem stolarskim, a następnie ocenić przez oględziny przekrój mydła.


Sprawdzanie zapachu mydła

Należy wykonać za pomocą zmysłu węchu.


Sprawdzanie barwy mydła

Należy wykonać wzrokowo przez porównanie powierzchni oraz przekroju mydła z wzorcem.


Zakres materiału wymagany do zaliczenia

Należy zapoznać się z normą PN-76/C-04804


Aktualizowano: 2010-01-25 19:12:53 :: http://bianda.cba.pl/tppch/

drukuj stronę  do góry strony

 

Legenda :: odnośnik globalny :: odnośnik lokalny :: podpowiedź


Strona nie reprezentuje Katedry, Pracowni ani żadnej innej jednostki organizacyjnej Uczelni. Nie zawiera surowców modyfikowanych genetycznie, enzymów, syntetycznych środków barwiących i zapachowych. Wykonana została z materiałów pochodzących z recyklingu. Przy jej tworzeniu nie ucierpiała żadna żywa istota.


Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły.