towaroznawstwo

 


 

6.3.2. Badania organoleptyczne środków piorących

Do badań organoleptycznych należy sprawdzenie szczelności opakowań, wyglądu produktu, jego barwy i zapachu.

Sprawdzenia opakowań dokonuje się nieuzbrojonym okiem biorąc pod uwagę stopień zniekształcenia opakowań, czystość, zaplamienia i ewentualne zacieki. Potrząsając opakowaniem w rożnych położeniach obserwuje się czy nie następuje wysypywanie proszku przez nieszczelności. Bada się również łatwość otwierania opakowań naciskając palcem miejsce przeznaczone do tego celu i oanczone na pudełku przerywaną linią. Po otwarciu opakowania przechyla się je odpowiednio, aby sprawdzić łatwość wysypywania się produktu. W przypadku złej konstrukcji otworu w pudełku lub większych zbryleń produktu, możliwość łatwego dawkowania proszku jest utrudniona, bądź uniemożliwiona.

Oceniając wygląd proszku sprawdza się stopień rozdrobnienia, sypkość, brak większych twardych grudek i zanieczyszczeń mechanicznych. Ściskając proszek w palcach ocenia się również jego suchość i równomierność granulacji. Przy ocenie barwy stwierdza się jej jednolitość w całej masie badanego produktu i zgodność z wzorcem lub barwą określoną w normach.

Zapach oceniany narządem węchu zależy od rodzaju użytych surowców lub kompozycji zapachowej, nie może być jednak przykry.


Aktualizowano: 2010-01-31 01:30:25 :: http://bianda.cba.pl/tppch/

do góry strony

 

Legenda :: odnośnik globalny :: odnośnik lokalny :: podpowiedź


Strona nie reprezentuje Katedry, Pracowni ani żadnej innej jednostki organizacyjnej Uczelni. Nie zawiera surowców modyfikowanych genetycznie, enzymów, syntetycznych środków barwiących i zapachowych. Wykonana została z materiałów pochodzących z recyklingu. Przy jej tworzeniu nie ucierpiała żadna żywa istota.


Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły.